Effectieve inzet van technologie in zorgprocessen

27 okt. 2017

Effectief samenwerken gebeurt met vallen en opstaan. Valpreventie voor ouderen succesvol in de praktijk brengen i.s.w.m. vier landelijke organisaties.

2 jun. 2017

Inzicht in de financiële performance van zorgaanbieders: onderzoek naar kostenpijlers, productiviteit & overhead in de verpleging, verzorging & thuiszorg-sector.

1 feb. 2017

Als we een verandering starten met een pilot… Hoe kiezen we die dan?

Uw vragen: onze benadering

Peter Drucker schreef al: in tijden van grote turbulentie is niet de turbulentie het probleem maar het reageren daarop vanuit de gewoonte van gisteren. Doelmatige inzet van technologie vraagt om verandering; de comfortzone moet worden verlaten. Wij helpen u nieuwe mogelijkheden te verkennen. De hypes voorbij, gebaseerd op vernieuwende inzichten, aanpakken en methodieken.

 

ehealth-zorgprocessen

 

Wat levert onze manier van werken u op?

 • U ontvangt het beste uit twee werelden: kennis vanuit de zorg gecombineerd met kennis uit de innovatieve wereld van Philips Innovation Services.
 • U vergroot uw prestatie en concurrentiekracht.
 • Met de bewezen effectieve methoden en technieken kunt u de toekomst vol vertrouwen tegemoet treden.

Lees meer

 

Wat onze partners waarderen

De bekendheid en betrokkenheid bij de zorg hebben eraan bijgedragen dat de vraagstukken snel duidelijk werden, waardoor de scan efficiënt en snel kon plaatsvinden. Ook bij de terugkoppeling van de uitkomsten was de kennis van de zorg zeer helpend om de uitkomsten in het juiste perspectief te plaatsen.

Agnes van der Biezen
Hoofd P&O a.i
Vivent

Op en top betrouwbaar en heel bekwaam bij het zetten van de eerste belangrijke stappen op weg naar een effectief innovatiebeleid. Bij voortduring brachten zij samenhang in onze corporate strategie en onze innovatieve doelen. Philips Innovation Services biedt inspirerende ondersteuning en helpt ons echt verder.

Frank Wolterink
Raad van Bestuur
Humanitas DMH

Samenwerken met het care management team staat voor mij voor een resultaat gedreven werkwijze waar één plus één minstens drie maakt.

Inge Mohede
Patient and care advocacy manager
Nutricia Advanced Medical Nutrition

Onze care management experts

Onze care management experts hebben langjarige ervaring in de zorg. We hebben inmiddels veel bedrijven binnen de gezondheidszorg geholpen en ondersteunt. Wij worden gedreven door innospiratie: innovatie op basis van inspiratie.

Neem contact met ons op!

 

suzan sijmonsma
Suzan Sijmonsma
Innovatiemanagement, verandermanagement, conceptontwikkeling, procesoptimalisatie, portfoliomanagement
jessica hohenschon
Jessica Hohenschon
Innovatiemanagement, ouderenmarkt expertise, waardecreatie, project management

Effectieve inzet van technologie en eHealth in processen in de zorg

De zorgsector verandert in hoog tempo. Technologie rukt op en heeft grote impact op processen in de zorg, zorgbeleving, medewerkers en cliënten. Een van de grote valkuilen van snelle verandering is dat de focus primair op de kosten komt te liggen. Kostenefficiëntie is uiteraard belangrijk en daar kan technologie een bijdrage leveren. Echter, het lange termijnsucces van de moderne zorgorganisatie wordt in hoge mate bepaald door het innovatieve vermogen. En daarmee bedoelen we niet enkel het bedenken van innovaties maar juist het succesvol implementeren daarvan!

Doelmatige inzet van technologie vraagt om verandering

Terwijl budgetten krimpen, moeten zorgverleners meer en complexere zorg verlenen. Bovendien vragen cliënten steeds meer van organisaties. Een goede inzet van technologie en eHealth kan uitkomst bieden. De kunst is om technologie doelmatig in te zetten. Hierbij is het bepalen van de uiteindelijke doelstellingen, kosten(reductie), zorgverbetering, procesverbetering en een duidelijk beeld van de gebruiker essentieel. Het doelmatig inzetten van technologie vraagt om een verandering in uw organisatie. Daarbij zijn een aantal aspecten van belang:

Betrek individu, team en organisatie bij het onderwerp
 • Creëer urgentie
 • Zorg dat de gewenste verandering aansluit bij uw medewerkers en cliënten
 • Bepaal of de organisatie ‘klaar’ is voor het traject
Transitie
 • Ontwerp een (communicatie)plan
 • Ondersteun en faciliteer alle betrokkenen
 • Identificeer en verwijder barrières
Bestendig
 • Vier de behaalde successen
 • Behoud tempo en veerkracht
 • Stem mensen en processen op elkaar af

Waarde toevoegen met technologie

Effectieve inzet van technologie start met het stellen van vragen: welk probleem willen we oplossen, wie ervaart het probleem en hoe groot is het probleem. Echt waarde toevoegen betekent het in balans brengen van drie verschillende perspectieven: de klantrelevantie, het onderscheidend aanbod en het bedrijfsperspectief.

De volgende stappen zijn daarin essentieel:

 • Ontdek de relevante wereld
 • Kader de verworven inzichten
 • Ontwerp de oplossing en schets de toekomst
 • Bouw

Als u al deze stappen iteratief doorloopt ontstaat een samenhangende waardepropositie die naadloos aansluit bij uw cliënten en uw organisatie!

In de praktijk wordt vaak met veel passie gewerkt aan het implementeren van nieuwe technologie. De schaal waarop deze implementatie wordt gewogen is helaas niet altijd helder en transparant. Achteraf blijkt dat de eHealth en technologische innovatie toch maar voor een enkeling een oplossing bood.

Veel bedrijven storten zich op de zorgmarkt. De ene technologie vaak nog mooier dan de andere. Hoe bepaalt u of een technologie relevant is voor uw klant? Hoe kunt u weten of uw oplossing voor een gesignaleerd probleem, waarde biedt aan het bedrijfsperspectief? Hoe creëer je als organisatie een goede weegschaal? Onze aanpak geeft antwoord op de volgende vragen:

Kennis van de doelgroep
 • Hoe zit de doelgroep eruit?
 • Hoe groot is de doelgroep?
 • Welke ervaren problemen gaan we nu daadwerkelijk oplossen?
Kennis met betrekking toto de dienst of het product
 • Hoe ziet ons aanbod eruit?
 • Waarin onderscheiden we ons van onze collega’s?
 • Welke alternatieven zijn er?
Bedrijfsperspectief
 • Wat is het potentieel bereik?
 • Hoe past dit binnen onze visie?
 • Welke risico’s lopen wij?

Daarmee creëren we een solide basis voor een weloverwogen besluit.

Van kennis naar implementatie

Met onze oorsprong als productiebedrijf, kennen wij als geen ander het verschil tussen het geven van een advies en ervoor zorgen dat een verandering ook echt tot stand komt en werkt. Als de solide basis is gelegd, ontwerpen we samen met u de weg van strategie naar uitvoering. Vervolgens doorlopen we stap voor stap met u en uw medewerkers het implementatieproces met blijvend zicht op het einddoel. Gedurende het hele proces dragen we steeds zorg voor kennisopbouw in uw organisatie.

Wij voelen ons medeverantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Daarom gaan we graag langdurige relaties aan met onze opdrachtgevers. We vertrekken pas als de verandering ook echt werkt. Èn de mensen die uw organisatie maken, zich comfortabel voelen in de nieuwe manier van werken.

Wij zijn Philips Innovation Services

Als innovatie leverancier willen we dat u succesvol bent in het op de markt brengen van uw innovaties. Zodat zij van waarde zijn voor uw klanten en de maatschappij als geheel. Onze missie is simpel: het versnellen van uw innovatie. Binnen en buiten Philips, van start-up tot multinational. Wereldwijd actief met 1.000 gespecialiseerde deskundigen en 10.000 m² hightech infrastructuur, versnellen uw innovatie met ontwikkeling, realisatie en consultancy services.

eHealth is een aandachtsgebied binnen Industry consulting, één van de acht expertisegebieden van Philips Innovation Services. We hebben een team van ervaren professionals uit het bedrijfsleven en de industrie. Met een praktische benadering en onze expertise creëren we tastbare resultaten die blijven: we zijn implementatiegericht. In nauwe samenwerking met uw medewerkers creëren we ‘on the job’ scholing. Dit stelt uw organisatie in staat om een cultuur van continu verbeteren te versterken of te ontwikkelen.

Nieuwsarchief

13 dec. 2016

Veranderen is zo makkelijk nog niet. Een gerichte aanpak kan en zal helpen.

Wat de zorg kan leren over innoveren van een bedrijf als Philips.

17 okt. 2016

Hoe een projectteam dat ronddraaide in cirkels weer in ‘volle vaart vooruit’ kwam.

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met onze experts!

 • Philips values your privacy. We ask for your personal data (e.g. contact information) to get back in touch with you. For a detailed overview please visit our privacy policy.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Share on: